Mutfak, evin en çok kullanılan bölümlerinden biridir. Yemek pişirme ve yemek yeme gibi işlemler için kullanılan bu bölümün sürekli olarak temizlenmesi ve hijyenik koşullara uygun olması gerekiyor. Ancak bazı mutfak eşyalarının çok fazla temizlenmesi, kısa sürede aşınmasına ve zararlı bakterilerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu yüzden mutfak eşyalarını temizlemeden önce, hangi ürünleri kullanacağınızı iyi bilmeniz gerekiyor. İşte, çok sık temizleyerek aslında bilmeden zarar verdiğiniz 6 mutfak eşyası:
Mutfak tezgahları, çok sık temizlik nedeniyle en çok aşınan eşyalardan biridir. Özellikle granit ve mermer gibi doğal taşlardan yapılan tezgahları, sirke, limon suyu gibi asidik malzemelerle temizlemekten kaçının. Bu tür tezgahlar hasara karşı çok hassastır ve yanlış temizlendikleri takdirde kısa sürede tezgah yüzeyinde hasar oluşabilir. Bu tezgahları temiz tutmak için, sabunlu süngerle silip kurulamak yeterli olacaktır.
Bakınız; Mutfak tezgahı nasıl temizlenir?
Döküm tavalar, çok sık temizlendiğinde veya sert bir şekilde yıkandığında yapışmaz özelliğini kaybeder. Döküm tavaya yapışan sert malzemeleri, tavaya sıcak su koyup bekleterek veya suyla seyreltilmiş bulaşık deterjanı ile nazikçe ovalayarak çıkarabilirsiniz. Döküm tavalar yanlış temizlendiğinde hem özelliğini kaybeder, hem de kaplaması zarar görerek sağlık için tehlikeli bir hale dönüşebilir.
Bakınız; Döküm tava kullanım rehberi
Pizza taşı, fırının sıcaklığı ile birlikte temizlenebilen bir malzemedir. Ancak pişirme işleminden sonra temizlemek için, karbonat ve suyu karıştırarak bir macun hazırlayabilir ve bu macun ile ürünü temizleyebilirsiniz. Pizza taşını temizlerken kesinlikle bulaşık deterjanı veya kimyasal ürünler kullanmayın. Ayrıca durulamak için da çok fazla su kullanmayın. Aksi takdirde bir dahaki kullanımda deterjan tadı pizzalarınıza bulaşabilir.
Bakınız; Pizza taşı nasıl kullanılır?
Ahşap ürünlerin çok fazla temizlenmemesi gerektiğini biliyor muydunuz? Ahşap ürünler, uzun süre suda bekletmek veya bulaşık makinesinde yıkamak aşınmasına ve üzerinde çizikler oluşmasına yol açar. Bu çiziklerin içinde biriken bakteriler ise yiyeceklere kolay bir şekilde bulaşık. Bu yüzden ahşap tahtaların çatlamasını önlemek için ılık sabunlu su kullanmak yeterlidir.
Bakınız; Kesme tahtası nasıl temizlenir?
Paslanmaz çelik aletler, dikkatli temizlenmediği takdirde çizilebilir ve darbe alabilir. Sert temizleyiciler kullanıldığında, yüzeyde kötü görünümlü izler bırakabilir. Bu ürünler, yumuşak sabun ve su ile temizlenmeli, ardından kurulanmalıdır.
Mutfak dolaplarının içinin temiz tutulması sağlık açısından çok önemli. Özellikle küf ve haşere belirtisi görüldüğünde, kısa sürede temizleme işlemi yapılmalıdır. Ancak dolapların içinde koruyucu bir örtü bulunuyorsa, dolap temizliği ayda bir kez yapılabilir. Dolap temizliğinde nemli bez ile silme ve kurulama genellikle yeterli olur. Bu yüzden aşındırıcı temizlik ürünler kullanmaktan kaçının.
Bakınız; Mutfak dolapları nasıl temizlenir?
Şunlara da göz atın;