Karabatak, Karabatakgiller familyasına ait dalıcı bir kuş türüdür. Deniz kıyısı, göl ve ırmak kenarlarında bulunan bu kuş, siyah rengi sebebiyle karabatak ismini almıştır. Suyun içine dalarak beslenen karabatak, balık ve omurgasızları tüketir. Yemeğini suya dalarak çıkartır ve su yüzeyinde durarak beslenmesini gerçekleştirir. Karabatak kuşu, bir av hayvanıdır.
Karabatak kuşu, ülkemizde yaygın olarak tüketilen bir kuş değildir. Yalnızca avcılıkla yakalanıp eti tüketilir. Ancak karabatak etinin lezzetsiz ve sert olduğu, balık kokusunun ağır bastığı söylenir. Bununla birlikte, karabatak etinin temizlenmesi oldukça zahmetlidir. Karabatak avlandıktan sonra tüyleri çıkarılır ve her yeri temizlenir. Karabatak kuşu, uzun süre marine edilmelidir. En az 48 saat boyunca marine edilmesi, ardından uzun süre pişirilmesi gerekir. Karabatak kuşu fırınlama yöntemiyle pişirilse de, sert bir yapıda kalabilir. Hem bakteri riski, hem uzun süre temizlenmesi, hem de pişirme işleminin zahmetli olması sebebiyle karabatak kuşu ülkemizde tüketilmez.
Ayrıca karabatak, dünya çapında nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınmıştır. Yani, karabatak kuşunun avlanması, satılması ve etinin tüketilmesi bazı ülkelerde yasaktır. Bu yüzden yenilmesi kesinlikle önerilmez.
Şunlara da göz atın;