Kadayıf Dolmasının 5 Püf Noktası

İftar sofralarına çok yakışan kadayıf dolması, en sevilen şerbetli tatlılardan biridir. İşte, tam kıvamında çıtır çıtır kadayıf dolması yapmak için bilmeniz gereken 5 püf noktası:
Kadayıf Dolmasının 5 Püf Noktası
19 Mart 2024, 16:56

Erzurum mutfağıyla özdeşleşen kadayıf dolması, hem lezzeti, hem de şık sunumu ile Türk mutfağının favori tatlılarından biridir. Cevizle doldurulan tel kadayıfların sarılması ve kızgın yağda pişirilmesiyle hazırlanan bu tatlı, yapım aşamalarındaki hatalar sebebiyle hamura dönüşebilir ve buram buram yumurta kokusu yayılabilir. Tam da bu yüzden kadayıf dolması hazırlarken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını yazımızda derledik. 

Püf noktalarına geçmeden önce kadayıf dolması tarifini buraya bırakıyoruz. 

Kadayıf Dolmasının Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Şerbet soğuk olmalı

şerbet

Kadayıf dolması yapımına başlamadan önce, mutlaka şerbetini yapmanız gerekiyor. Çünkü bu tatlıyı hazırlarken ideal olan şerbetin soğuk, tatlıların ise sıcak olmasıdır. Kadayıf dolması şerbeti güzelce kaynatılmalı ve şekerleşmesini önlemek için kaynadıktan sonra 4-5 damla limon suyu sıkılmalıdır. Bu sayede şerbet, tam istediğiniz kıvamda olur. 

  1. Kadayıf seçimi

tel kadayıf

Kadayıf dolması hazırlarken kullanacağınız tel kadayıf, ne çok ince olmalı, ne de çok kalın bırakılmalıdır. Ayrıca taze kadayıf kullanılması da çok önemli. Bayat kadayıf, istediğiniz çıtırlığa ulaşmayacaktır. Kadayıflar tezgah üzerinde didiklenerek açılır ve iç harç yerleştirilir. Ardından sıkıca sarılarak dolma şekline getirilir. 

  1. Yumurtayı çırpın

yumurta

Kadayıf dolması, pişirme işlemine geçmeden önce yumurtaya bulanır. Ancak yumurta kokusunu azaltmak için, kullanacağınız yumurtaları güzel bir şekilde çırpın. Ayrıca yumurta tadını azaltmak için, çırpılmış yumurtaya bir miktar süt ekleyerek kıvamını açabilirsiniz. Kadayıfları yumurtaya buladıktan sonra pişirme aşamasına geçebilirsiniz. 

  1. Kızgın yağ

kızgın yağ

Kadayıf dolması hazırlandıktan sonra, yağın kızması beklenmelidir. 2-3 dakika bekledikten sonra kadayıfları yağa atın ve döndüre döndüre kızartın. Bu sayede şekillerinin düzgün olmasını sağlayabilirsiniz. Kızartma kıvamı da, lezzeti etkileyen unsurlardan biridir. Çok kızartmak, tatlınızın kurumasına yol açabilir. Bu yüzden kadayıflar altın sarısı rengine döndüğünde çıkartarak soğuk şerbete bulayabilirsiniz. 

  1. Saklama

kadayıf dolması

Kadayıf dolması şerbette 3-4 dakika bekledikten sonra servis tabağına alınır ve antep fıstığı serpiştirilerek servis edilir. Ancak kadayıf dolmasını fazla hazırladıysanız veya sonra pişirmek istiyorsanız, yumurtaya bulamadan önce saklama kabına almanız gerekir. Hava geçirmeyen bir kaba koyduğunuz kadayıfları, buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz. Pişirmek istediğiniz zaman çıkartıp yumurta sarısına bulayabilir ve kızartabilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir?
  2. Mozaik pastanın püf noktaları
  3. Şerbetli tatlı hazırlamanın püf noktaları
  4. Sütlaç yapmanın püf noktaları
  5. Karamel yapmanın püf noktaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo