Çay tüketiminin yoğun olduğu kişilerde, bardakta sararma problemi görülebilir. Bu sararmalar, çaydaki tanenlerin bardağa yapışması ve birikmesi sonucunda oluşur. Estetik açıdan kötü görünen sararmış bardaklar, aynı zamanda hijyen konusunda da endişe yaratabilir. Bardaklardaki sararmalar, en başta tüketilen içeceklerin içindeki maddelerden kaynaklanır. Bunun yanı sıra temizleme için kullanılan suyun kalitesi, bulaşık makinesi kullanımı, bardakları nemli bir şekilde bırakmak gibi faktörlerde sararmalara sebebiyet verir.
Bulaşık makinesi, mutfak temizliğini önemli ölçüde kolaylaştırsa da, bazı durumlarda sararma ve lekelenmelere yol açabilir.
Bardaklarınız makine sebebiyle sararıyorsa, düzenli olarak makine bakımı yapmalı, kaliteli deterjan kullanmalı ve parlatıcı kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Doğal bir leke çıkarıcı olarak bilinen karbonatı, bir kaseye alın. 2 yemek kaşığı karbonata az miktarda su ekleyerek macun kıvamına getirin. Bu macunu, sararan bölgelere sürün ve yumuşak fırça ile ovalayın. 10 dakika bekledikten sonra, bardağı bol suyla durulayın.
Temizlik alanında yaygın olarak kullanılan sirke, sararmış bardakları temizleme konusunda da etkilidir. Bardağın içerisine bir ölçek sirke ve bir ölçek su ekleyip bekletin. Ardından bulaşık deterjanı ile bardağı ovalayın ve durulayın.
Limon tuzunu suyla karıştırın ve bardağın içinde bekletin. Eğer lekeler bardağın dışında ise, karışımı bir kaseye aktarın ve bardağı kasenin içinde bekletin. Daha sonra deterjanla ovalayıp bol suyla durulayabilirsiniz.
Piyasada sararmış bardaklar için üretilen özel temizleyicileri kullanarak bardaklardaki sarı lekelerden kurtulabilirsiniz.
Çamaşır suyu da bardakları temizlemek için kullanılabilir. Ancak çamaşır suyunu çok uzun süre bekletmemek ve solumamak gerekir. Sağlık açısından tehlikeli olan bu maddeyi kullandıktan sonra, bardaklar birkaç kez durulanmalıdır.
Şunlara da göz atın;