Ordövr tabağı, ana yemeklerden önce sunulan iştah açıcı bir başlangıç yemeğidir. Fransızca kökenli bir kelime olan ordövr, 'esas yemeğin dışında' anlamına gelir. Ordövr tabağında sunulan yiyecekler ülkeden ülkeye değişse de, genel olarak aperatif tariflere ve mezelere yer verilir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan ordövr, ülkemizde 'meze tabağı' olarak da bilinir. Ordövr tabağında isteğe göre 7 ile 12 çeşit arası yiyecek bulunur. Bazı kültürlerde bu sayı daha fazla olabilir.
Ordövr Tabağında Neler Olur?
Sıcak Ordövr Tabağı
- Çeşitli patates kızartmaları
- Patates köfteleri
- Küçük et çeşitleri
- Kroketler
- Paneler
- Çin böreği, sigara böreği gibi küçük börek çeşitleri
- Sıcak kanepeler
- Küçük tostlar
- Sıcak sosis, salam, sucuk, tavuk ve et soteler
- Volovanlar
- Küçük kebaplar
- Peynirli sufle
- Ravioli ve lazanya
Soğuk Ordövr Tabağı
- Salatalar
- Zeytinyağlılar
- Karides çeşitleri
- Soğuk kanepeler
- Füme etler ve balıklar
- Peynir çeşitleri
- Midye çeşitleri
- Pateler
- Dolma çeşitleri
- Taramalar
- Havyar
- Mezeler
- Soğuk karides ve ıstakoz
- Soğuk kokteyller
Ordövr Tabağı Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Ordövr tabağında görsellik çok önemlidir. Bu yüzden hem mide, hem de göz zevkine hitap eden yiyecekler bir araya getirilmelidir.
- Ordövr tabağı servise yakın bir zamanda hazırlanmalı, bayatlamaması için üstü mutlaka kapatılmalıdır.
- Karışık ordövr tabağı yapılacaksa her çeşitten azar azar eklenmelidir.
- Menüde çorba varsa; Çorbadan önce soğuk ordövr, çorbadan sonra sıcak ordövr tabağı sunulmalıdır.
- Sunumu güzelleştirmek için büyük kaşıklar kullanabilirsiniz.
- Ordövr tabağına peynirli kabak rulo, bruschetta, acılı karides tempura, peynir ve somon rulo gibi farklı atıştırmalıklar ekleyebilirsiniz.
- Yemek sıralanışı; Soğuk ordövrler, çorbalar, sıcak ordövrler, balıklar, ana yemekler ve antreler şeklinde olmalıdır.
Şunlara da göz atın;
- Şarküteri tabağı nasıl hazırlanır?
- Peynir tabağı nasıl hazırlanır?
- Balık tabağı tarifleri
- Şık sunumlu ikramlıklar
- Misafire tuzlu ikramlıklar