Mozaik pasta, kökeni Sicilya'ya dayanan ve dünya çapında çok sevilen bir pasta çeşididir. Hem az malzemeli olması, hem de kolay bir şekilde hazırlanması sebebiyle evlerde de sık sık tüketilir. Ana malzemesi bisküvi ve çikolata olan bu pasta, doğru tekniklerle hazırlandığında oldukça lezzetlidir. Çayın yanında dilimlenerek tüketilen mozaik pasta, uzun süre buzlukta saklanabildiği için, aniden gelen misafirlere sunabileceğiniz tatlılardan biridir.
Püf noktalarına geçmeden önce mozaik pasta tarifine göz atabilirsiniz.
Mozaik pasta yaparken en çok petibör bisküviler kullanılır. Ancak isteğe göre yulaflı veya tam tahıllı bisküvi de kullanabilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken, bisküvilerin taze olmasıdır. Bayatlayan bisküvilerden aynı tadı alamazsınız. Ayrıca bisküviler çok fazla ufalanmamalı ve un haline getirilmemelidir. Bunun yerine elinizle kırıp iri parçalar halinde kullanmanız daha iyi sonuç verir.
Mozaik pasta yaparken ilk aşamada tereyağı eritilir. Tereyağının üzerine diğer malzemeleri eklemeden önce, mutlaka yağda biriken köpükleri temizleyin. Ayrıca tereyağının kısa sürede yanacağını da unutmayın. Bu yüzden eritme işlemini kısık ateşte yapın. Malzemeleri eklerken, kuru meyveler veya portakal kabuğu rendesi ekleyerek mozaik pastaya aromatik bir tat katabilirsiniz.
Mozaik pastaya şekil verirken, batın, yuvarlak, üçgen veya rulo kalıplar kullanabilirsiniz. Özellikle kek kalıplarını, pastaya şekil vermek için kullanın. Eğer üçgen şekli vermek istiyorsanız, mutfak tezgahına streç film serin. Tüm harcı uzunlamasına streç filme dökün ve üzerini kenarda kalan streç ile kapatın. Daha sonra elinizle kenarlarını düzelterek üçgen şekli verin. Piramit şeklini aldığında dondurucuya yerleştirin.
Mozaik pasta hazırlandıktan sonra en az 4 saat buzlukta bekletilmelidir. Daha sonra buzluktan çıkarın ve dilimleyerek servis edin. Eğer mozaik pastayı bir günde tüketemediyseniz, kalan kısmı derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Mozaik pasta, streç filme ile sıkıca sarıldıktan sonra dondurucuda 6 aya kadar saklanabilir. Uzun süredir dondurulmuş olan pastayı servis etmeden önce, oda sıcaklığında bir süre dinlendirin.
Mozaik pastayı olduğu gibi servis etmek istemiyorsanız, kenarlarına antep fıstığı serpiştirebilirsiniz. Pastanın kenarlarına kırmızı meyveler, damla çikolata veya hindistan cevizi de ekleyebilirsiniz. Eğer daha şık durmasını istiyorsanız, beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. 4 saat buzlukta bekleyen pastayı çıkarın ve üzerine eritilmiş beyaz çikolatayı gezdirin. Çikolata sertleştiğinde dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;