Baharat dolabı her mutfağın omurgasıdır. İçinde bir yemeğin sonucunu artırabilecek veya bozabilecek çok sayıda tat ve his yatıyor. Ön tarafta muhtemelen günlük mutfağınız için tuz, karabiber ve en sevdiğiniz baharatlardan oluşan bir başlangıç dizisi tutuyorsunuz. Arkada, yalnızca bir veya iki tarifte kullandığınız, uzun zamandır unutulmuş baharatlardan oluşan bir mezarlık yatıyor. Elinizde kimyon gibi daha az kullanılan baharatlar varsa, lezzetini olduğu kadar yüksek kalitede tutabilmek için onu nasıl taze tutacağınızı ve ne kadar süreyle iyi kalacağını tam olarak bildiğinizden emin olmak isteyeceksiniz.
Kimyon, bir çeşit maydanoz bitkisinin kurutulmuş tohumudur. Diğer kurutulmuş ürünler gibi kimyonun da aşırı nemden ve sıcaktan uzak tutulması önemlidir. En iyi sonuçları elde etmek için kimyonunuzu serin, kuru bir yerde ve güneş ışığından uzakta, hava geçirmez bir kapta saklayın. Bu şekilde saklandığında bütün kimyon tohumları dört yıla kadar dayanabilir. Bu arada öğütülmüş kimyon üç aya kadar dayanacaktır.
Doğru şekilde saklanan kimyon uzun bir süre dayanırken, bu baharatın kalitesi beklenenden çok daha erken bozulmaya başlar. Ne olursa olsun, kimyonun özellikleri zar zor tespit edilinceye kadar zamanla lezzetini ve aromasını yavaş yavaş kaybedecektir. Bütün kimyon bu etkiyi altı ay civarında yaşarken, öğütülmüş kimyon sadece üç ay içinde yumuşak bir hal alacaktır. Kimyonun kalitesinden emin değilseniz, gücünü test etmek için koklayıp tatmayı unutmayın. Baharatı atmanın zamanı geldiğine dair diğer ipuçları, renkteki bir değişiklik veya nem veya küfün görsel kanıtıdır.
Kimyonunuzun raf ömrünü biraz uzatmanın, öğütülmüş baharat yerine bütün tohumları tercih etmek veya hatta dondurucuda saklamak gibi bazı yolları olsa da, kimyonu bozulmadan kullandığınızdan emin olmanın en iyi yolu, onu daha fazla kullanmaktır. Meksika'dan Hint'e, Kuzey Afrika'dan Akdeniz'e kadar bu baharatın kullanıldığı pek çok mutfak ve leziz yemek var.
Şunlara da göz atın;