Gece bacak krampları oldukça rahatsız edici bir durum. Ve sanılandan daha sık görülebiliyor. Sağlık sitesi healthline’a göre ABD gece krampları yetişkinlerin yüzde 60’ında görülebiliyor. Bir bacak krampı geldiğinde uykuda ya da uyanık olabilirsiniz. Genellikle kramp 10 dakika içinde gevşer. Peki, geceleri uyurken bacağa veya ayağa neden kramp girer? Kas krampları tehlikeli midir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar konu hakkında merak edilenleri anlattı.
Prof. Dr. Çakar’ın paylaştığı bilgiler şöyle:
Kas krampları, kaslarda oluşan ağrılı ve istemsiz kasılmalardır. Kramplar birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Kişi, bu süre boyunca kaslarının gerildiğini veya düğümlendiğini hissedebilir.
Geceleri bacak kaslarına kramp girmesi, yaygın görülebilen bir durumdur. Bildirilen tüm bacak kramplarının 4’te 3’ü geceleri meydana gelir. Geceleri yaşanan kas krampları ağrılı olabilir ve kişiyi uykudan uyandırabilir.
Gece uyurken bacağa kramp girmesi, kimi insanlarda sadece bir defa veya nadiren yaşanabilir. Ancak bu olayın sık sık yaşanması uykusuzluğa ve kalıcı ağrıya yol açabilir.
Bacak kaslarına kramp girmesine neden olan durumlar şunlardır:
Bazı yaşam tarzı faktörleri ve tıbbi durumlar gece yaşanan kas krampları ile ilişkilidir. Bu faktörler kas krampı riskini artırır:
Geceleri uyurken yaşanan bacak krampları, huzursuz bacak sendromu ile karıştırılabilir. Ancak kas krampları ile huzursuz bacak sendromu farklı şeylerdir. Huzursuz bacak sendromu genellikle acı verici değildir ve şiddetli ağrıya neden olmaz.
Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda hoş olmayan hislere ve bacakları hareket ettirme dürtüsüne neden olur. Bacakların hareket ettirilmesi ile huzursuzluk azalır.
Bacak krampları bir kasın gerilmesi veya düğüm haline gelmesi şeklinde hissedilebilir. Ciddi derecede rahatsız edici, ağrı verici ve hatta dayanılmaz olabilir. Kas krampları ile yaşamak acı verici olsa da bu durum genellikle zararsızdır.
Geceleri bacaklarda kramp oluştuğunda rahatlamak için şunları yapabilirsiniz:
Bununla birlikte düzenli esneme egzersizleri yapmak, dengeli beslenmek ve uygun ayakkabı kullanımı gibi yaşam tarzı değişimleri ile gece bacak kramplarının oluşmasını önleyebilirsiniz.
Düşük potasyum ve magnezyum seviyeleri de kas kramplarına neden olabildiğinden, geçmeyen ve sık yaşanan gece kramplarında doktora başvurmanız önerilir.
Yazar:
Prof. Dr. Engin Çakar
instagram.com/profdrengincakar
Şunlara da göz atın;