Soğuk kış aylarında ısınmak için evde çorba yaptıysanız, birçok tarifin sizden tencereyi bazen bir saat veya daha fazla kaynatmanızı istediğini bilirsiniz. Çorba tariflerinin tümünde tatların birbirine karışabilmesi için malzemelerin düşük ısıda pişmesini gerektirir. Özellikle etli çorbalar uzun bir kaynama süresinden yararlanır ve tavuk suyunun tipik olarak sekiz saate kadar kaynaması gerekir.
Peki çorbayı doğru şekilde pişirip pişirmediğinizi nasıl anlarsınız? Bir sıvı kaynama noktasının hemen altında 85 ila 96 derece arasında piştiğinde kaynama gerçekleştirilir. Doğru noktada olup olmadığınızı anlayabilirsiniz çünkü yukarı doğru yükselen kabarcıklar küçük olacak ve çoğunlukla sıvı yüzeyinin altında kalacaklardır.
Saatler süren kaynama süreleriyle ocağınızın düğmesini açıp tencerenizi kaynama noktasına getirmek cazip gelebilir. Ancak bunu yapmadan önce, bunun çorbanızdaki malzemeleri nasıl etkileyeceğini anlamak önemlidir.
Yiyeceği kaynatmak onu daha yüksek bir sıcaklığa getirdiğinden, bunun çorbanızı daha hızlı pişirmenin iyi bir yolu olduğunu düşünmek kolaydır, ancak çorbayı kaynatmak ters tepebilir. Kaynayan çorba sebzelerinizin parçalanmasına ve etinizin fazla pişmesine ve sertleşmesine neden olabilir. Kaynatmanın tenceredeki yiyeceklerin hızlı hareket etmesine neden olarak malzemelerinizin birbirine çarpmasına ve parçalanmaya başlamasına neden olduğunu açıklıyor. Kaynatma, lezzeti serbest bırakmak için yeterli hareket yaratırken, malzemelerinizin bozulmadan kalması için yeterince yavaştır.
Kaynatma ayrıca çok fazla sıvıyı da azaltabilir, bu çorba söz konusu olduğunda istediğiniz şey değildir. Bazı tarifler size tencerenizi kaynatmanızı söylese de, muhtemelen daha sonra sıcaklığı hemen kaynama noktasına getirmenizi söyleyecektir. Et veya kurutulmuş sebzeler gibi daha sert yiyecekleri yumuşatmanın yanı sıra, bir çorbayı kaynatmak, malzemelere lezzetli terbiyeli suyu emmesi için zaman verir. Her şeyin eşit şekilde baharatlanmasına yardımcı olmak için et ve sebzelerinizi eşit büyüklükte parçalara ayırmanızı öneririz.
Şunlara da göz atın;