Badem unu, düşük karbonhidratlı, besin açısından zengin ve biraz daha tatlı bir tada sahip geleneksel buğday ununa popüler bir alternatiftir. Badem unu ayrıca geleneksel buğday unundan daha fazla sağlık faydası sağlayabilir, örneğin "kötü" LDL kolesterolü ve insülin direncini azaltır. Öğütülmüş bademden yapılan bu un, iri tanelidir. Çeşitli tariflerde kullanılabilir.
Badem Ununun Besin Değerleri
28 gram badem unu şunları içerir;
- Kalori: 163 kcal
- Yağ: 14,2 gr
- Protein: 6,1 gr
- Lif: 3 gr
- E vitamini: Günlük ihtiyacın %35'i
- Manganez: Günlük ihtiyacın %31'i
- Magnezyum: Günlük ihtiyacın %19'u
- Bakır: Günlük ihtiyacın %16'sı
Badem Ununun Faydaları Nelerdir?
- Badem unu, vücudunuzda antioksidan görevi gören bir grup yağda çözünen bileşik olan E vitamini açısından özellikle zengindir. Aslında, birkaç çalışma daha yüksek E vitamini alımını daha düşük kalp hastalığı ve Alzheimer oranlarıyla ilişkilendirmiştir.
- Rafine buğdayla yapılan yiyecekler karbonhidrat açısından zengindir, ancak yağ ve lif açısından düşüktür. Bu, kan şekeri seviyelerinde ani artışlara ve ardından hızlı düşüşlere neden olabilir ve bu da sizi yorgun, aç ve şeker ve kalori açısından zengin yiyeceklere özlem duymanıza neden olabilir. Badem unu, karbonhidrat açısından düşük ancak sağlıklı yağlar ve lif açısından zengindir. Bu özellikler ona düşük glisemik indeks sağlar, yani şekeri kanınıza yavaşça salarak sürekli bir enerji kaynağı sağlar.
- Badem unu, kan şekerini kontrol etmek de dahil olmak üzere vücudunuzda yüzlerce rol oynayan bir mineral olan dikkate değer derecede yüksek miktarda magnezyum içerir.
- Buğday unları gluten adı verilen bir protein içerir. Hamurun esnek kalmasına ve pişirme sırasında havayı hapsederek kabarmasını ve kabarık olmasını sağlar. Badem unu, hem buğdaysız hem de glutensizdir ve bu da onu buğday veya gluteni tolere edemeyenler için pişirme için harika bir alternatif haline getirir.
Badem unu ile yemek pişirmek kolaydır. Çoğu pişirme tarifinde, normal buğday ununu badem unu ile değiştirebilirsiniz. Balık, tavuk ve dana eti gibi etleri kaplamak için ekmek kırıntısı yerine kullanılabilir. Badem unu ayrıca buğday unundan daha yüksek kalorilidir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Not: Kronik hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren kadınlar badem unu kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;
- Bademin faydaları nelerdir?
- Badem sütünün faydaları nelerdir?
- Badem nasıl kavrulur?
- Badem unu yerine ne kullanılır?
- Badem sütü nasıl yapılır?