Ayva sonbaharın gelişi ile tezgahlarda yerini alır. Ayva, güçlü bir kokusu olan, çiğken kekremsi, tanen ve pektin açısından zengin bir meyve olan ayva, meyve olarak yenmenin haricinde, şeker katılarak komposto, jöle, ev yapımı likör ve meyve püresi olarak da hazırlanabiliyor. Doğu’da tuzlanarak, dolmalık biber gibi dondurularak, türlü ve yahnilerin içinde, hatta kızartılmış piliç ve bıldırcın etleriyle birlikte de yeniliyor. Ayva, yalnızca mutfakta tüketilmiyor, çekirdeklerinden parfüm yapımında ve tıpta da faydalanılıyor. Bugüne dek ayvayı sadece meyve olarak tükettiyseniz, tanışmanız gereken daha çok yemek ve tatlı var demektir. Ayva ile tatlı ve tuzlu birçok tarif hazırlanır. Peki ayvadan nasıl tatlılar hazırlanır? Sizler için ayva ile hazırlanan tatlıları derledik. İşte, birbirinden lezzetli, ayvalı tatlı tarifleri:
Ayva marmeladı tarçın ve karanfil ile tatlandırılır. Kurabiye ya da farklı tatlılarda kullanılabilir. Poşe ayva tatlısı, günün her saatinde tüketebileceğiniz hafif bir tatlıdır. Özellikle mascarpone ile birleştiğinde yılbaşı için en lezzetli tatlılardan biri haline gelir. 5 malzeme ile hazırlanan ayva peltesi, muhallebiye benzer bir tatlıdır. Yapımında limon suyu, esmer şeker ve ayva kullanılır. Hafif ve lezzetli tatlılardan biridir. Kahvaltı sofralarının lezzetini arttıracak ayva reçeli, toz şeker, limon suyu ve karanfil ile hazırlanır. Ayvalar küçük dilimler halinde doğranır veya rendelenir. Ayva reçeli cam kavanozlarda muhafaza edilebilir. Yalnızca 3 malzeme ile hazırlanan ayva pestili, şerbetli bir tatlı türüdür. Hazırlaması ortalama 18-20 dakikadır. Hazırlanan pestiller, küçük dilimler halinde sunulur. Cheesecake sevenleri böyle alalım. Cheesecake denildiğinde ilk akla gelenler limon soslu, frambuazlı ve çilekli olsa da, bu kez farklı tatları deniyoruz. Ayvalı cheesecake'i çikolata topları ile süsleyebilirsiniz. Özel günlerde sunabileceğiniz şık görünümlü ve lezzetli bir tart tarifi.. Çıtır tart hamurunu, krema ve ayva dilimleri ile süsleyerek sunabilirsiniz. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan ayva tatlısı, 4 malzeme ile kolayca hazırlanır. Hazırladığınız ayva tatlısını vanilyalı dondurma veya kaymak eşliğinde servis edebilirsiniz. Crumble, kıtır hamur ve meyve ile hazırlanan bir tatlıdır. Crumble denildiğinde ilk akla gelen elma olsa da, bu kez elmanın yanına yumuşak ayva dilimlerini de ekliyoruz. Dondurma ile servis edebilirsiniz. Ayvanın bollaştığı şu dönemde, onu en iyi tariflerde kullanmak istiyoruz. Çay saatlerinde sunabileceğiniz ayva kekini, 15 dakikada hazırlayabilir, farklı aromalarla birleştirebilirsiniz. Klasik tavuk göğsü muhallebiliyi ayva sos ve kakao ile birleştirebilirsiniz. Bu üç tadın uyumuna bayılacaksınız. Kış aylarının gözde iki ürünü ile reçel hazırlayabilirsiniz. Ayvalı pancar reçeli rengi ve tadı ile beğenilen lezzetler arasına giriyor. Ayvanın kendisinin, çekirdeğinin ve suyunun ayrı ayrı birçok faydası bulunur. Peki bu faydaları turtada birleştirmeye ne dersiniz? Baklavaya yeni bir soluk getirmeye ne dersiniz? Harcında ayva ve karanfil kullanılan ayvalı baklava kışın yeni favoriniz olabilir. Strudel, normalde elma ile yapılan tatlılardan biridir. Ancak mevsiminde ayva ile olan versiyonunu deneyebilirsiniz. Çıtır hamur içi ayvalı harç çok yakışacak. Şunlara da göz atın;