Atatürk Sofrası'ndan Lezzetler
Sevgili Ayfer Yavi, bu kez sizler için Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği yemekleri pişirdi ve tariflerini paylaştı.

Atatürk çok yemek yiyen bir insan değildi. Çok yemek yemenin sağlığa zararlı, hem de ziyana neden olduğunu savunurdu. Sevdiği yemekler elbette vardı ama bence öncelikle yaşamak için yemek yiyen bir insandı liderimiz. Börek, listesinde olmazsa olmazlardandı. Hele anne yadigarı ıspanaklı böreği çok sever, ayran böreğe eşlik ederdi. Tüm kayıtlarda geçen kuru fasulye-pilav, bamya-pilav, enginar ise listenin diğer takipçileriydi. Kuru fasulyeyi daha fazla tercih ettiği söylense de gaz yapan bu yemeğin “Her akşam Atatürk tarafından yeniyor” denmesine şüpheyle bakılıyor.  Çankaya’nın mutfağının evraklarında fazla pişirilen diğer bir sebze de bamyadır. Atatürk’ün enginar yemediği hurafesine ise kayıtlar cevap vererek, yediğini belirler. Sofrasında et az kullanılıyor. Menüde sebze, dil ve beyin gibi sakatatlar, balık ve havyar, tarama, deniz ürünleri de yer almaktaydı.  Balıkları mutlaka ızgara olarak sevdiği biliniyor. Sofrasındaki şarküteri ürünleri danadan yapılmış olanlardı. Zeytinyağı Latife Hanım ile evliyken İzmir’den Çankaya’ya gönderiliyordu. Mutfağının alışverişi yakın dükkanlardan yapıldığı gibi, hem yurtiçi (Bursa’dan şeftali) hem de gerekirse yurtdışından (Mısır’dan sebze) da temin edilirdi. Gül reçeli dışında çilek reçeli, kayısı reçeli Dolmabahçe Sarayı’na alınan mutfak malzemeleri arasındadır. Kavun, tuzlu fıstık, beyaz leblebi de masada yer alırdı. Kahvesi olmazsa olmazıydı. Günde 10-15 arası orta şekerli Türk kahvesi içmekteydi. 1938 yılı diyet listesinde ‘poriç’ adı sıkça geçer. Süt ile yulafın karıştırılması ile yapılan bir lapadır bu. Hastalık döneminde kendisine servis edildiğini biliyoruz.

Etli Bamya Tarifi


Malzemeler;

  1. 4-6 Kişilik
  2. 150 gr kuşbaşı et
  3. ½ kg taze bamya
  4. 1 adet soğan
  5. 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  6. ½ adet limon
  7. ½ adet domates
  8. ½ çorba kaşığı domates salçası
  9. 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Bamyaları temizleyin, limonlu suda 10 dakika bekletin. Soğanı küçük doğrayarak yağda soteleyin, etleri ekleyerek sotelemeye devam edin. Üzerine 1 çay bardağı suda inceltilmiş salçayı ekleyerek etleri pişirin. Etiniz pişince tencereye bamyaları ekleyin. Üzerine yarısına gelecek şekilde suyunu, tuzu, kalan limonu sıkarak ilave edin. Bamyalar dağılmadan, yaklaşık 15 dakika orta ateşte pişirip ocağı kapatın. Yemeğiniz pişerken karıştırmamaya özen gösterin.

Devamı Lezzet Ekim-Kasım sayısında...

Haber Kategorileri

Söyleşiler

Lezzetli Haberler

İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan