Hayat Ağacı Olarak Bilinen Baobab Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Hem hayat ağacı, hem de uzun ömür olarak bilinen baobab ağacı, büyük meyvelere sahiptir. Peki, baobab meyvelerinin faydaları nelerdir? İşte, baobab meyvelerinin faydaları ve kullanımı:
Hayat Ağacı Olarak Bilinen Baobab Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
06 Mayıs 2024, 11:56

Halk arasında hayat ağacı olarak bilinen baobab ağacı, dev gövdesi ile tanınır. Boyu 18 metreye, çevresi ise 30 metreye ulaşabilen bu ağaç, yumuşak ve süngerimsi bir gövdeye sahiptir. Ebegümecigiller familyasına ait olan ağaç, Afrika, Asya ve Avustralya'da yetiştirilir. En çok Senegal ve Madagaskar'da rastlanılan baobab ağacı, tropikal iklimlerde yetişir. Binlerce yıl süren uzun bir yaşama sahip olan bu ağaç, beyaz çiçeklere sahiptir. Çiçekleri akşam ve geceleri açar. Olgunlaştıktan sonra yumurtaya benzer şekilde meyvelere dönüşür. Meyveleri, genellikle portakal büyüklüğündedir ve içinde bulunan etli kısım yenilebilir. Baobab meyvesi, hem meyve olarak, hem toz olarak, hem de yağ olarak kullanılır. 

baobab meyvesi

Baobab Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

  1. Baobab birçok önemli vitamin ve mineralin iyi bir kaynağıdır. Örneğin posa, C vitamini, antioksidanlar ve potasyum, magnezyum, demir ve çinko gibi çeşitli temel mineraller açısından zengindir. Yapraklar kalsiyum ve kolayca sindirilebilen yüksek kaliteli proteinler açısından zengindir.
  2. Ayrıca bitkinin tohumları ve çekirdeği lif, yağ ve tiamin, kalsiyum ve demir gibi mikro besinlerle yüklüdür. Toz baobab birçok önemli besin içerir, ancak özellikle C vitamini, B6 vitamini, niasin, demir ve potasyum bakımından yüksektir.
  3. Bazı araştırmalar, fazladan birkaç kilo vermek istiyorsanız diyetinize baobab eklemenin faydalı olabileceğini buldu. Yemek yeme isteğini frenlemeye ve tokluk hissini artırmaya yardımcı olarak daha az yemenize ve kilo vermenize yardımcı olabilir. 20 kişi üzerinde yapılan küçük bir çalışma, 15 gram baobab özü içeren bir smoothie içmenin, plasebo içeceğe kıyasla açlık hissini önemli ölçüde azalttığını gösterdi.
  4. Baobab aynı zamanda lif açısından da yüksektir. Lif vücudunuzda çok yavaş hareket eder ve midenizin boşalmasını yavaşlatarak kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. 
  5. Diyetinize baobab eklemek kan şekeri kontrolüne fayda sağlayabilir. Aslında bir çalışma, beyaz ekmeği baobab ekstraktı pişirmenin hızla sindirilen nişasta miktarını azalttığını ve vücuttaki kan şekeri düzeylerinin artışını yavaşlattığını buldu. Baobab, yüksek lif içeriği nedeniyle şekerin kan dolaşımına emilimini yavaşlatmaya da yardımcı olabilir.
  6. Baobab, hücrelerinizi oksidatif hasardan koruyan ve vücudunuzdaki iltihabı azaltan bileşikler olan antioksidanlar ve polifenollerle doludur. Bazı çalışmalar, kronik inflamasyonun kalp hastalığı, kanser, otoimmün bozukluklar ve diyabet dahil olmak üzere uzun bir sağlık durumu listesine katkıda bulunabileceğini öne sürüyor. Farelerde yapılan bir araştırma, baobab meyvesi posasının birden fazla iltihaplanma belirtisini azalttığını ve kalbin hasardan korunmasına yardımcı olduğunu buldu.
  7. Baobab iyi bir lif kaynağıdır. Lif, prebiyotik görevi görerek bağırsaklardaki faydalı bakterileri besler. Aynı zamanda kabızlığa iyi gelir ve sindirim sağlığının düzenli çalışmasına yardımcı olur. 

Baobab Nasıl Yenir?

Baobab Afrika, Madagaskar ve Avustralya'da yetişir ve taze olarak yenebilir veya tatlılara, güveçlere, çorbalara ve smoothie'lere lezzet ve besin eklemek için kullanılabilir. Ancak meyvenin yaygın olarak yetiştirilmediği ülkelerde taze baobab bulmak zor olabilir. Neyse ki, toz versiyonları dünya çapında birçok sağlıklı gıda mağazasında ve çevrimiçi perakendecide yaygın olarak mevcuttur. Antioksidan açısından zengin bir tedavi için tozu fırınlanmış ürünlere de ekleyebilir veya yoğurt veya yulaf ezmesinin üzerine biraz serpebilirsiniz.

baobab meyvesi

Baobab Meyvesinin Besin Değerleri

2 yemek kaşığı (20 gram) baobab meyvesi şunları içerir;

  1. Kalori: 50 kcal
  2. Protein: 1 gram
  3. Karbonhidrat: 16 gram
  4. Lif: 9 gram
  5. Yağ: 0 gram
  6. C vitamini: Günlük ihtiyacın %58'i
  7. Demir: Günlük ihtiyacın %9'u
  8. B3 vitamini: Günlük ihtiyacın %20'si
  9. B6 vitamini: Günlük ihtiyacın %24'ü

Baobab Meyvesinin Yan Etkileri

Baobab meyvesindeki tohumlar ve posa, fitatlar, tanenler ve oksalik asit gibi besin emilimini ve kullanılabilirliğini azaltabilen anti-besin maddeleri içerir. Baobab yağında, yağ asidi sentezini engelleyebilecek ve sağlık sorunlarına katkıda bulunabilecek siklopropenoid yağ asitlerinin varlığına ilişkin bazı endişeler de vardır. Son olarak baobabın hamile veya emziren kadınlarda etkilerine ilişkin araştırmalar sınırlıdır.

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, baobab ve baobab tozu tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Çin meyveleri nelerdir?
  2. Dünyanın en zehirli meyveleri
  3. Yıldız meyvesi nasıl yenir?
  4. Ardıç meyvesinin faydaları nelerdir?
  5. Rambutan meyvesi ne işe yarar?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo