Ev Yapımı Yoğurt

Ev Yapımı Yoğurt
18 Nisan 2024

Hastalıkların şifa kaynağı olan yoğurdu kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Kolesterolü düşüren, mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran ev yoğurdu, en organik tariflerden biridir. Ev yoğurdunun hazır yoğurtlardan en önemli farklı, yapımında katkı maddesi kullanılmamasıdır. Özellikle köy sütü ile yapıldığında tadına doyulmaz. Yoğurt yapımında kullanılan aksesuarlar tahta kaşık, kepçe, derin tencere ve cam kavanozdur. Diyet listelerinde ve ara öğünlerde sık sık yer verilen ev usulü yoğurt, mayalama işlemi için 6 saat bekletilir. Pişirme süresi ortalama 40 dakikadır. Malzemeleriniz hazırsa, evde doğal yoğurt tarifi için detaylara geçebiliriz.

1 Porsiyon Ev Yapımı Yoğurt Kaç Kalori?

  • Bir yemek kaşığı yoğurt 15, bir kase yoğurt ise yaklaşık 130 kaloridir. Protein, kalsiyum ve vitamin bakımından zengin olan ev yoğurdunu, diyet listelerine ara öğün olarak ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız ev yoğurdunu yoğurtlu tarifler sayfamızdaki yemekler ile değerlendirebilirsiniz. Siz de kendi mutfağınızda yeni tarifler denemek istiyorsanız, ev yapımı kefir ve evde beyaz peynir yapımına göz atın.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Ev Yapımı Yoğurt için

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
Ev Yapımı Yoğurt

Nasıl Yapılır

  1. Sütü derin bir tencere içerisine alın ve orta ateşte kaynatın.
  2. Sütün üzerinde köpükler oluşmaya başladığında tahta kaşık ile sütü karıştırın ve havalanmasını sağlayın.
  3. Süt kaynama noktasına geldiğinde kısık ateşe alın ve 10 dakika daha pişirin.
  4. Cam veya seramik bir kabı masa örtüsünün ortasına alın. Kaynayan sütü kabın içerisine dökün ve ılıması için bekleyin.
  5. Sütün uygun sıcaklığına gelip gelmediğini anlamak için, serçe parmağınızın ucunu süte batırın ve içinizden 10'a kadar sayın. Parmağınız bu süre boyunca sıcaklığa dayanabiliyorsa, süt uygun sıcaklığa gelmiş demektir.
  6. Küçük bir kase içine bir miktar ılık süt alın. Sütün üzerine 2 yemek kaşığı yoğurdu ekleyin ve tahta kaşık ile karıştırın. Ardından bu karışımı ılınan süte ilave ederek karıştırın.
  7. Sütlü karışımı koyduğunuz kabı temiz bir tülbent ile örtün. Sütün mayalanması için örtü ile alt ve üst kısımlarını örtün.
  8. Yaklaşık 6 saat sonra mayalanan sütün üzerini açın ve tencereyi buzdolabına koyun.
  9. Kıvamın tutması için hazırladığınız yoğurdu 1 gece dinlendirin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Hazırladığınız yoğurdu, ev yapımı iskender ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Yoğurdun kıvamının tutması için tam yağlı süt kullanın.
  • Sütün iyi kaynaması yoğurt yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Süt kaynamaya başladığında ateş seviyesi düşürülmeli ve tencerenin başında beklenmelidir. Aksi takdirde süt taşarsa, kıvamı bozulacaktır.
  • Karıştırma işlemini her zaman tahta kaşık ile yapın. Metal eşyalar ısıyı ilettiği için sütün hızlı soğumasına neden olur.
  • Sütü kaynattıktan sonra farklı bir kap içerisinde mayalayın. Mayalama işleminde kap değiştirilmezse, yoğurt ekşiyebilir.
  • Kış aylarında yoğurt kabını daha sıkı ve kalın, yaz aylarında ise daha ince bezlerle sarın.
  • Yoğurt yapımında kullanacağınız mayayı derin dondurucuda saklayın.
  • Yoğurt yapımında ev yapımı yoğurt mayası kullanmaya özen gösterin.
  • Hazırladığınız yoğurdu buzdolabına kaldırırken çok fazla sallamayın. Servis edeceğiniz zaman üst kısımlardan alın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo