Yakitori

Yakitori
07 Mayıs 2024

Yakitori, Japon mutfağından dünyaya yayılan sokak lezzetlerinden biridir. Japoncada yaki (ızgara), tori ise (tavuk) anlamına gelir. Yani bu yemek 'ızgara tavuk' olarak çevrilebilir.Bambu şiş üzerinde servis edilen yakitori, ısırık büyüklüğündeki et parçalarından oluşur. Tavuğun göğüs ve but gibi farklı kısımlarındaki et parçaları kullanılır. Genelde kömürde pişirilir. Yakitori'nin Japon mutfağında Momo, Negima, Torikawa, Tsukune, Reba gibi farklı türleri mevcuttur. Bu türler arasındaki fark, şişe takılan malzemelerle ilgilidir. Örneğin Negima'da şişe, ek olarak pırasa parçaları eklenir. Momo yapımında tavuğun but kısımları kullanılır. Tsukune, ince kıyılmış tavuk, sebze, yumurta ve baharatlardan oluşurken, Tebasaki de tavuk kanatları kullanılır. Malzemeler hazırsa, Japon usulü yakitori tarifi için detaylara geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Yakitori için

Malzemeler

  • 400 gr Piliç Göğüs
  • 2 dal taze soğanın beyaz kısmı
  • 500 ml pirinç sirkesi
  • Yarım su bardağı şeker
  • 100 ml soya sosu
  • Bambu şiş
Yakitori

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle soya, pirinç sirkesi ve şekeri orta boy bir tencerede sos parlak bir kıvam alana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
  2. Şişlerin her birine bir parça tavuk ve ardından bir parça taze soğan geçirin, 8 şiş olacaktır.
  3. Yakitori sosa batırın ve kömür ızgarada açık ateşte pişirin.
  4. Şişleri sık sık çevirip bir fırça yardımıyla tavukların üzerine sosu gezdirin.
  5. Yakitoriler servise hazır, Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Yakitorinin yanında Pilav, salata, cacık ve lavaş ile servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Geleneksel yakitori bir Japon beyaz kömürü olan binchotan üzerinde yapılır. Binchotan mevcut olmadığında ise topak kömürü veya briket kullanılabilir.
  • Etin yavaş pişmesi önemlidir. Şef tarafından et sürekli olarak döndürülmeli ve yavaş pişirme işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Yakitori'nin aroması, soya bazlı dara sosundan gelir. Dara sosunda Japon pirinç şarabı, yeşil soğan, şeker, soya sosu, zencefil ve sake kullanılır.
  • Geleneksel yakitori yapımında şişler dara sosuna batırıldıktan sonra tekrar ızgaraya alınarak pişirilir.
  • Yakitori yapımında, bambu şişler kullanılır.
  • Yanmalarını önlemek için diğer malzemeleri hazırlarken şişleri bir kase suya batırın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo