Antep Fıstıklı Kuru Baklava

Antep Fıstıklı Kuru Baklava
09 Nisan 2021

Sevgili Bergüzar Erden'nin Antep fıstıklı kuru baklava tarifiyle hem ağzınız tatlansın, hem de mutfakta kraliçeliğinizi ilan edin. Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan kuru baklava, Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Kuru baklava, dünya çapında bilinen bir tatlıdır. Peki, fıstıklı kuru baklava nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, nefis mi nefis antep fıstıklı kuru baklava tarifine geçebiliriz.

Daha pratik olan hazır yufka baklavasını veya cevizli baklava tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 37 dakika
Kaç Kişilik: 12 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Antep Fıstıklı Kuru Baklava için

Malzemeler

Hamuru için

  • 1 kg baklavalık sert buğday unu
  • 3 adet orta boy yumurta
  • 460 g su
  • 10 g deniz tuzu

Yufkaları açmak için

  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı buğday nişastası

Arası için

  • 300-400 g boz Antep Fıstığı

Şerbeti için

  • 900 g şeker
  • 650 g su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Yufka katları arasına ve üstüne sürmek için

  • 1 kg tereyağı (Veya 800 g sade yağ)
Antep Fıstıklı Kuru Baklava

Nasıl Yapılır

  1. Tereyağını orta ateşte erittikten sonra 30 dakika dinlendirin ve ince bir süzgeç yardımıyla üstte biriken sade yağı ayrı bir kabın içine süzün.
  2. Un, tuz, yumurta ve suyu geniş bir kapta elinizle karıştırın ve 10 dakika yoğurun. Orta sert bir hamur elde edeceksiniz ve kesinlikle ekstra su ilave etmeyin. Hamurun üstünü nemli bir bezle kapatıp 3 saat süreyle dinlenmeye bırakın.
  3. Şerbet malzemelerini geniş bir tencereye alarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra 6 dakika daha bu işleme devam edin ve kıvamını alan şerbeti bir sürahiye aktararak oda sıcaklığında beklemeye bırakın.
  4. Dinlenmiş hamuru 2 eşit parçaya bölün ve her parçadan 24-25 adet ağırlıkları yaklaşık 30-35 g olacak şekilde bezeler elde edin. Bezeleri gergin şekilde elinizle düzgün yuvarlaklar haline getirin ve una bulayın. Tüm bezeleri hafif unladığınız tezgahta birbirine değmeyecek şekilde aralıklı dizin ve üstünü streç filmle kapatarak kurumasına engel olun.
  5. Bezelerin üstüne nişastalı un karışımından serpin ve bir merdane yardımıyla biraz inceltin. Önceden yağladığınız tepsinin kenarlarına hamur uçlarını bastırarak ve esneterek inceltin. Yufka halini aldıktan sonra her bir yufkayı yine esneterek tepsiye yerleştirin. Her yufkanın üstüne ve özellikle de kenarlarına bir fırçayla yağ sürün. Hamurun ilk parçasından elde ettiğiniz 24-25 bezeyi aynı işlemden geçirerek tepsiye yerleştirin ve çektiğiniz fıstığı tepsiye eşit şekilde yayın.
  6. Hamurun diğer yarısını da aynı şekilde açın ve fazla yufkaları tepsinin iç tarafından üste döndürerek bir pizza keseceği yardımı ile alın. Tepsideki baklavayı kestikten sonra kalan ılık sade yağı üstüne gezdirin ve önceden 180 derecede ısıttığınız fırına bekletmeden verin. Yaklaşık 37 dakika fırının kapağını açmadan kızarana kadar pişirin.
  7. Fırından çıkan sıcak baklavaya şerbeti dökün ve soğuk servis edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo