Tepsi Mantısı

Tepsi Mantısı
02 Nisan 2024

Mantı denildiğinde ilk aklımıza gelen Kayseri mantısıdır. Ancak tepsiye sık sık dizilmesiyle bilinen, hem görünümü, hem de lezzeti ile damak çatlatan tepsi mantısı da son yılların popüler tariflerinden biridir. Yağlı kıyma, incecik yufka ve sos ile hazırlanan tepsi mantısı, özellikle İç Anadolu'da sık sık tüketilir. Malzemeler hazırsa, tepsi mantısı tarifi için detaylara geçebiliriz.

Sosyete mantısı, Sinop mantısı ve yağ mantısı tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 4 Kişi Kaydetti
Tepsi Mantısı için

Malzemeler

  • 4.5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 250 g orta yağlı kıyma
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
    Üzeri için;
  • Sarımsaklı yoğurt
Tepsi Mantısı

Nasıl Yapılır

  1. Yumurta, su ve tuzu karıştırıp, içerisine unu azar azar ekleyerek pürüzsüz sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. 30 dakika dinlendirin.
  2. Soğanları çok ince doğrayın. Kıymanın içerisine soğan, kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın.
  3. Dinlenen hamuru 3 adet bezeye ayırın. Bezeleri oklava ile yufka büyüklüğünde açın. 1 cm genişliğinde şeritler kesin, kesilen şeritleri 1 cm’lik karelere bölün.
  4. Mantı hamurlarının ortasına iç harcından koyun. Hamurların ortası açık kalacak şekilde dört ucunu bir araya getirerek mantıları hazırlayın. Yağlanmış tepsiye mantıları düzgünce sıralayın.
  5. Salçaları tereyağında kavurun. Tuz, karabiber ve 2 su bardağı suyu kaynatarak sos hazırlayın.
  6. Tepsideki mantıları önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız mantıya sıcak sosu gezdirin.
  7. Üzerine sarımsaklı yoğurdu ilave ederek servis yapın. Afiyet olsun.

Tepsi Mantısı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Yufkalar tepsiye sık sık dizilmelidir.
  2. Salça yerine, domates püresi de kullanabilirsiniz.
  3. Servis için yoğurt, nane ve acı biber eklemeyi unutmayın.

1 Porsiyon Tepsi Mantısı Kaç Kalori?

  1. Tepsi mantısının bir porsiyonu, yaklaşık 190 kaloridir. Bir porsiyon, 200 gram mantı içerir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo