Obezitenin Vücuda Etkileri Nelerdir?

Obezite, son yıllarda artış gösteren ve fazla kilolu olmayı tanımlayan bir sağlık sorunudur. Peki, obezite vücutta hangi hastalıklara sebep olur? İşte, obezitenin vücuda olan etkileri:
Obezitenin Vücuda Etkileri Nelerdir?
06 Mayıs 2024, 13:11

Obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi durumuna verilen bir addır. Yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği sebebiyle vücuttaki yağ oranı artar ve beraberinde obeziteyi getirir. Özellikle son yıllarda hareketsiz yaşamın artması ve fast food gibi aşırı yağlı ürünleri tüketilmesi, obezitenin giderek yaygınlaşmasına yol açmıştır. Obezite, yalnızca kiloyu etkilemez. Aynı zamanda beyin, kalp, karaciğer, safra kesesi, kemikler gibi vücudun farklı bölgelerini de etkiler. 

Obezitenin Vücuda Etkileri

  1. Beyin sistemi

Aşırı kilolu olmak veya obeziteye sahip olmak, beyninize kan akışı durduğunda meydana gelen felç riskini büyük ölçüde artırır.

  1. Solunum sistemi

Boyun çevresinde depolanan yağ, hava yolunu çok daraltabilir ve bu da geceleri nefes almayı zorlaştırabilir. Bu duruma uyku apnesi denir. Uyku apnesi olan kişilerde solunum aslında kısa süreliğine durabilir.

obezite

  1. Sindirim sistemi

Obezite, daha yüksek gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) riski ile ilişkilendirilmiştir. GÖRH, mide asidi yemek borusuna sızdığında ortaya çıkar. Ayrıca obezite safra taşı oluşma riskini de artırır. Bu, safranın safra kesesinde biriktiği ve sertleştiği zamandır. Yağ ayrıca karaciğer çevresinde birikebilir ve karaciğer hasarına, yara dokusuna ve hatta karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

  1. Kardiyovasküler sistem

Obezite hastalarında kalbin vücuda kan pompalamak için daha fazla çalışması gerekir. Bu, yüksek tansiyona veya hipertansiyona yol açar. Yüksek tansiyon felçlerin önde gelen nedenidir. Yüksek tansiyon kalbe kan taşıyan damarların sertleşmesine ve daralmasına neden olabilir. Ateroskleroz olarak da adlandırılan sertleşmiş arterler, kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Yüksek tansiyon aynı zamanda kronik böbrek hastalığına da neden olabilir.

obezite

  1. Endokrin sistem

Obezite ayrıca vücut hücrelerini insüline karşı dirençli hale getirebilir. İnsülin, şekeri kanınızdan enerji için kullanıldığı hücrelerinize taşıyan bir hormondur. İnsülin direnciniz varsa şeker hücreler tarafından alınamaz ve bu da kan şekerinizin yüksek olmasına neden olur. Bu, kişinin kan şekerinizin çok yüksek olduğu bir durum olan tip 2 diyabete yakalanma riskini artırır.

  1. Üreme sistemi

Obezite, kişinin hamile kalmasını zorlaştırabilir. Ayrıca gebe kalmayı zorlaştırabilen testosteron düzeylerinin azalmasıyla da bağlantılıdır. Ayrıca obezite hamilelik sırasında ciddi komplikasyon riskini artırabilir.

obezite

  1. Kas sistemi

Obezite kemik yoğunluğunun ve kas kütlesinin bozulmasına neden olabilir. Buna osteosarkopenik obezite denir. Osteosarkopenik obezite, daha yüksek kırık riskine, fiziksel sakatlığa, insülin direncine ve daha kötü genel sağlık sonuçlarına yol açabilir.

  1. Ruhsal sağlık

Obezite, farklı popülasyonlarda birçok farklı ruh sağlığı durumuyla ilişkilendirilmiştir. Obeziteye sahip kişilerin, depresyon, kaygı, huzursuzluk, stres ve iç gerilimi daha yüksektir. Obezite aynı zamanda daha yüksek depresyon riski, zayıf özgüven ve beden imajıyla ilgili sorunlarla da ilişkilidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Obezite neden olur?
  2. Obezite nasıl önlenir?
  3. Obezite hakkında doğru bilinen yanlışlar
  4. Obezite tedavisi nasıl desteklenir?
  5. Dünyada obezite sıralaması
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo