Izgara Tavuk Yapmanın 6 Püf Noktası

Hem akşam yemeklerinin, hem de mangalın vazgeçilmezi olan ızgara tavuğu en iyi şekilde yapmak için bilmeniz gereken püf noktalarını yazımızda derledik. İşte, en iyi ızgara tavuk tarifi için 6 önemli püf noktası:
Izgara Tavuk Yapmanın 6 Püf Noktası
06 Mayıs 2024, 11:13

Izgara tavuk, hem Türk, hem de dünya mutfağında en çok tüketilen yemeklerden biridir. Diğer etlere göre daha ekonomik olması, lezzeti ve dokusuyla ön plana çıkan tavuk eti, ızgarada pişirildiğinde nefis bir misafir yemeğine dönüşebilir. Ancak nefis bir ızgara tavuk için bilmeniz gerekenler var. Aşağıdaki püf noktalarına dikkat ederek yemeğinizi unutulmaz bir lezzete dönüştürebilirsiniz.

ızgarada tavuk

Izgara Tavuğun Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Eti güvenilir yerden alın

Lezzetli bir tavuk yapmak için, öncelikle tavuğu aldığınız yere dikkat etmeniz gerekir. Sürekli gittiğiniz ve güvendiğiniz kasap ve marketlerden alışveriş yapın. Paketli tavuk alırken üzerindeki etiketi okuyun ve paketlenme tarihine dikkat edin. 

  1. Kemikli mi, kemiksiz mi?

Kemikli ve derili tavuk etinin lezzeti daha iyidir. Çünkü üzerinde bulunan ekstra yağ tabakası, pişirme esnasında tavuğa fazladan nem verir ve kurumasını önler. Kalabalık bir grup için yemek hazırlıyorsanız, küçük boyutlarıyla çabucak pişen kanatlardan faydalanabilirsiniz. Eğer daha özel bir yemek hazırlayacaksanız, bütün bir tavuğu alabilir ve pişirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. Kemikli et sevmiyorsanız, tercihinizi tavuk göğsünden yana da kullanabilirsiniz.

marine edilmiş tavuk

  1. Marinat ve baharatlardan yararlanın

Tavuk etini marine etmenin amacı, dokuyu parçalamak, yumuşatmak ve lezzetli bir hale getirmektir. Marine sosunda limon, portakal, sirke veya misket limonu gibi asidik bir malzeme seçin. Zeytinyağı, portakal suyu, tuz ve baharat karışımında bekletilen tavuk, daha lezzetli olacaktır. 

Marine yerine kuru ovma ile hazırlanan çeşnilerden de yararlanabilirsiniz. Çeşniler etin üzerine ince bir şekilde serpiştirilir ve her tarafına yayılır. 

bütün tavuk

  1. Tavuğun pişip pişmediğine dikkat edin

Bütün tavuğu pişirirken en kalın kısmına termometre yerleştirin. Bu kısım 73 dereceyi gösteriyorsa, etiniz güzel pişmiş demektir. Kemikli etin pişip pişmediğini kemikleri hareket ettirerek anlayabilirsiniz. Kemikler yerinden kolayca hareket ediyorsa, etiniz iyi pişmiştir. Tavuğun bir kısmı az piştiyse, o kısmı ızgaranın daha sıcak olan bölümüne yerleştirebilirsiniz.

ızgarada tavuk

  1. Sosu erken eklemeyin

Tavuğa sos eklemeyi düşünüyorsanız, bu sosu piştikten sonra ekleyin. Izgarada pişen tavuğun üzerine barbekü sos veya şeker bazlı bir sos eklerseniz, sos yanmaya başlar ve tavuğun lezzetini azaltır. Bu yüzden servis etmeden hemen önce eklemeye dikkat edin.

kızarmış tavuk

  1. Kapağı kapalı tutun

Izgara işlemini doğrudan açık ateşin üzerinde yapabilir veya dolaylı ızgaraları kullanabilirsiniz. Ancak büyük ve kalın etleri pişirirken, ızgaranın üzerini kapakla kapamayı unutmayın. 2-3 dakikada bir etin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Sıcak kalan ızgarayı tavuklar piştikten sonra sebzeleri közlemek için de kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Tavuk ızgaranın yanına ne gider?
  2. Değişik tavuk yemekleri
  3. Tavuk sosları
  4. Tavuk göğsü yemekleri
  5. Fırında tavuk yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo